Topinamburul (Helianthus tuberosus)

Numit și „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli” „cartoful săracilor” (din maghiară) este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus., cultivata ca leguma pentru tuberculii sai bogati în inulina.

Topinamburul infloreste in perioada Septembrie – Noiembrie, este foarte invaziv si cantitatea de nectar/floare este de la 0,03 – 0,9 mg, da o productie de 30-60 kg/ha.

Topinamburul este valoros pentru albine, secreta polen si nectar intr-o perioada fara cules.

Are o tulpină înaltă ce poate creşte până la 1,5 m (în cazuri excepţionale chiar 3 m), frunze mari, cu o textură aspră, păroasă, a căror dimensiune descrește de la bază spre vârf. Florile, cu petale galben-intens, se aseamănă cu cele de floarea-soarelui, cu o adunătură de mici florete (10-20) în centru. Tuberculii plantei au o formă neregulată, rotundă sau alungită, cu prutuberanțe și dimensiunii variind între 7 și 10 cm. Ca aspect aduc cu rădăcina de ghimbir, dar culoarea lor poate varia de la brun, la alb, roșu și chiar violet.

Napul-porcesc conține proteine, dar deloc grasimi si, poate surprinzator, este lipsit de amidon, ceea ce il face recomandat in cazul persoanelor cu diabet. Este bogat in potasiu, fier, fibre, fosfor, cupru, niacina (vitamina B3) și tiamina (vitamina B1). Principala sa calitate, insa, este cantitatea mare de inulină, un carbohidrat bogat în fructoza, care îi conferă un gust dulce placut. Cu cat este mai mult timp depozitat cu atat gustul va fi mai dulce, datorita unor procese chimice care descompune inulina in fructoza – acest lucru este important in procesul de utilizare a napului-porcesc, căci organismul uman nu are abilitatea de-a procesa inulina. De aceea este de preferat sa gatim cu napii tinuti o vreme la camara, ca ei sa treaca prin acel procesc natural de transformare. Este un motiv pentru care, odata cu cresterea popularitatii cartofului, cea a napului-porcesc a scazut, devenind mai degraba mancare pentru animale – de unde si numele. Insa planta are o savoare deosebita si preparata asa cum trebuie este o mancare sanatoasa si delicioasa.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.